Саджанці Айдаред

Ціни на всі саджанці

Яблуня Айдаред

Сорт зимовий

Айдаред — сорт американської селекції. Отриманий у 1935 році від схрещування сортів Вагнер і Джонатан. З кінця 60-х років його вирощують у промислових і аматорських садах степової й лісостепової зон України, з середини 70-х років — у південному Поліссі на зимостійких скелетоутворювачах, пізніше — на підщепі ММ106. У 1986 році районований у Степу та Лісостепу.
Дерево середньоросле, з широкоовальною або округлою кроною. Зимостійкість і сприйнятливість до парші середня, до борошнистої роси — вища за середню.
Цвіте в ранні строки і довго. Щороку інтенсивність цвітіння становить 3—4 бали. Найкращі запилювачі: (Глостер, Рубінове Дуки, Росавка, Флоріна). Схильний до самоплідності.
На сильнорослій підщепі вступає у плодоношення на четвертий рік після садіння, на середньорослїй — на третій. Плодоносить стабільно й рясно. Урожайність наростає швидко, 6— 7-річні дерева дають по 25 — 30 кг (10—12 т/га), 10—13-річні — 50-90 кг (20—33 т/га) плодів.
Плоди переважно більші за середній розмір (145—190 г), одномірні; плоско-округлі, із згладженими ребрами, зеленувато-жовті, з яскраво червоним розмитим або смугасто-розмитим рум'янком на більшій частині поверхні. Шкірочка тонка, щільна, еластична, злегка масляниста, блискуча, з легким восковим нальотом. М’якуш кремовий або світло-кремовий, щільний, дрібнозернистий, соковитий; середнього кисло-солодкого смаку (4,0—4,2 бала).
Знімна стиглість настає на початку жовтня, споживча — у лютому. У звичайному сховищі плоди зберігаються до березня, у холодильнику — до червня. Транспортабельність висока. Використовують свіжими та на виготовлення соків.