Саджанці Гумі
Гумі
Гумі належить до родини лохових, до якої входять також обліпиха та маловідомі види лохів: вузьколистий, зонтичний та майже невідома нам шефердія срібляста.
Батьківщина Гумі — Центральний Китай. Звідти він потрапив до Японії.
Рослина цінується своїми плодами. Вони приємні на смак, нагадують стиглу хурму та інжир, містять комплекс вітамінів (антоціани, пектини, дубильні речовини, хлорогенову, аскорбінову та амінокислоти). Плоди володіють лікувальними та тонізуючими властивостями, допомагають при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, покращують кровообіг, використовуються для лікування різних хвороб у східній медицині. Японці вважають Гумі плодом довголіття, який має омолоджувальні властивості, оскільки він має активні сполуки, які попереджають розвиток склерозу. Вживання плодів Гумі в їжу цілюще впливає на організм людини, оскільки вони не забруднені пестицидами.
Плоди Гумі значно більші за обліпихові. Вони на довгих, як у вишні, плодоніжках, смачні й залюбки споживаються свіжими. Весь урожай збирається із землі, так як кущ невисокий. Рослина не засмічує сад кореневою системою, практично не потребує обрізання, значно довговічніша за обліпиху, легко переносить затінення і може плодоносити навіть у повному затінку, не хворіє, не пошкоджується шкідниками й не потребує затрат на захист.
Лох багатоквітковий — кущ заввишки до 2-х метрів, ширина крони досягає
Ягід так багато, що кущ пломеніє. Перші достигають наприкінці червня - на початку липня, основний врожай припадає на 5-20 липня. Ягоди не обсипаються і можуть висіти до середини серпня. Відрив завжди сухий, але для тривалого зберігання краще обривати їх разом із плодоніжками. Збирати урожай дуже легко і приємно. Насінина в плодах одна, веретеноподібна, м'яка. Ягоди циліндричні, вагою 1,5-
Дворічні сіянці мають достатню кореневу систему і їх можна висаджувати рано навесні на постійне місце. Висаджують кущі на відстані 1,5-
На 4-й рік після висаджування Гумі дає перші плоди. Щороку їх кількість зростає. Формують рослину у вигляді куща, обмежуючись санітарним обрізуванням.
Як використовувати плоди Гумі?
Плоди солодкі та ароматні, їх вживають свіжими, а також сушать, заморожують, готують варення, компоти, желе, соки, вино.
Сік. Стиглі плоди розтовкти, протерти через сито, додати цукор (розмішати до його повного розчинення), підігріти, не доводячи до кипіння. Розлити в пляшки і зберігати у прохолодному місці. На
Компот. Підготовлені плоди скласти в чисті скляні півлітрові банки, залити цукровим сиропом, який кипить ( склянка цукру на 2 склянки води), простерилізувати 10-15 хвилин, банки закрити.
Варення. Плоди пересипати цукром, витримати 10-12 годин до появи соку, варити в декілька прийомів на невеликому вогні до повної готовності.
Гумі з цукром. Стиглі плоди пересипати цукром, розім'яти, скласти в банки, накрити кришками і зберігати в холодильнику.
Сушені ягоди. Стиглі плоди сушать в духовці при температурі +50-60°С з перервами. Зберігати у сухому прохолодному місці.